Geçen hafta yolum sohbetinden çok şey öğrendiğim,Prof.Dr.Ozanay Omur hoca ile Armaggan’da kesişti. Hem Ozanay hoca hemde Armaggan Türk kültürüne büyük katkıda bulunuyorlar.

 Sohbet konusu Anadolu dokumaları ve iğne oyalarıydı,Ozanay hoca ve ekibi Armaggan’ın onlara verdiği destekle Dudullu da binada, paha biçilmez Osmanlı kumaşları aslına uygun bir şekilde yeniden doğuyor. Kumaşların iplikleri nadide kök boyalarla boyanıyor, Anadolu’dan toplanan antika tezgahlarda dokunuyor. Rengarenk ipekler ve sandık oyalarıyla ‘modasız, bedensiz ve mevsimsiz’ tasarımlar yaratılıyor. Burası Issey Miyake, Pucci ve Ungaro’nun tasarımcıları ziyarete geldiğinde şaşırıp kaldıklararı tasarımlar ve kumaşları.

Bütün bu çalışmaları DATU İsminde topluyorlar DATU yani Doğal Boya Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin başında enerjisiyle şaşırtan dirayetli bir kadın var: Prof. Ozanay Omur. Uzmanlık alanı Türk tekstilleri.DATU’da Selçuklu ve Osmanlı Saray kumaşlarından ‘çatma kadife’, ‘kemha’ ve ‘sevai’ gibi antik dokuma ve halılar analiz ediliyor. Eski teknolojisine sadık kalınarak tahta tezgahlarda aslına uygun bir şekilde üretiliyor. Kullanılan boyarmadde ve kaynaklar belirlenerek tarihi reçeteler çıkarılıyor. Üretimde de DATU yani Doğal Boya Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin başında enerjisiyle şaşırtan dirayetli bir kadın var: Prof. Ozanay Omur. Uzmanlık alanı Türk tekstilleri bu reçetelerin aynıları kullanılıyor.

Merkez sayesinde pek çok kadın aile bütçesine katkıda bulunuyor. Sadece Dudullu’da 30 kadın bu işle geçiniyor, 25 ilde özellikle dağ köylerinde 150 kadın istihdam ediliyor. Kadınlar dikecekleri, işleyecekleri ya da oyalayacakları parçaları kumaş bohçalarla alıp, yine aynı şekilde teslim ediyor. Her kadının imzası gibi özel bir oyası var ve bunu giysinin gizli bir yerine işliyor.